Jak se měří obsah soli?
Metody měření obsahu soli
Níže jsou uvedeny typické metody měření obsahu soli a všechny mají výhody i nevýhody:
- Metoda sodíkových iontů
Tato metoda detekuje sodíkové ionty (Na + ) a převádí je na koncentraci soli. - Metoda chloridových iontů
Tato metoda detekuje chloridové ionty (Cl - ) a převádí je na koncentraci soli. - Metoda vodivosti
Tato metoda převádí vodivost (elektrickou vodivost) na koncentraci soli. - Metoda indexu lomu
Tato metoda měří index odrazivosti vzorku a převádí jej na koncentraci soli. - Coulometrická titrační metoda
Tato metoda využívá reakci mezi ionty stříbra (Ag + ) produkovanými elektrolýzou stříbra (rozklad anody) a chloridovými ionty (Cl - ) ve vzorku. Říká se tomu chloridové počítadlo (tato metoda je široce používána při klinických vyšetřeních). - Precipitační titrační metoda
Tato metoda využívá tvorbu precipitace po reakci mezi ionty stříbra v roztoku dusičnanu stříbrného a chloridovými ionty ve vzorku a dále se dělí na Mohrovu metodu (FK Mohr), Fajansovu metodu atd. v závislosti na použitém koncovém indikátoru. . - Suché metody
Plamenová fotometrie, vysokofrekvenční plazmová emisní spektrometrie atd.
Z těchto metod jsou pro použití s malým jednoduchým měřicím zařízením vhodné metody iontové elektrody, metoda reflexního indexu a metoda vodivosti. Vodivostní metoda je však nevýhodná v tom, že měření touto metodou jsou ovlivněna všemi přítomnými ionty. Metoda indexu odrazu není selektivní pro sůl rozpuštěnou ve vzorku a měření touto metodou jsou ovlivněna cukry, různými druhy organických kyselin a dalšími složkami, které ovlivňují index odrazivosti vzorku. Tuto metodu lze tedy použít pouze v určitých omezených aplikacích, jako je měření obsahu soli v nálevu.
Měření metodou sodíkových iontů jsou ovlivněna ionty draslíku (K + ) a ionty lithia (Li +), ale tato metoda je vysoce selektivní pro jiné ionty. Fyziologická aktivita soli pochází z iontů sodíku a tato metoda je smysluplná v tom, že detekuje ionty sodíku. Tato metoda například také detekuje ionty sodíku z glutamátu sodného (zvýrazňovač chuti) v potravinách a označuje je jako ekvivalent soli. Na základě poměru molekulové hmotnosti mezi solí a glutamátem sodným (přesněji, hmotnost vzorce: 58,4 a 169,1, v tomto pořadí), 1 g glutamátu sodného odpovídá přibližně 0,35 g soli.
